top of page

Gokomodo: Endonezya Tarım Sektöründe Fikri Mülkiyet Odaklı Çözümler

Yazarın fotoğrafı: Juniper IPJuniper IP

2019 yılında Samuel Tirtasaptura ve William Pramana tarafından kurulan Gokomodo, kısa sürede Endonezya’nın lider tarımsal tedarik zinciri şirketlerinden biri haline geldi. Ülkenin parçalanmış tarımsal tedarik zincirindeki sorunlara çözüm üretmek için dijital çözümleri fiziksel mağazalarla birleştirerek, kaliteli tarım girdilerine erişimi en uzak bölgelerde bile mümkün kıldı. 

Beş yıl içinde büyük bir büyüme göstererek, 9 farklı eyalette 3.000’den fazla tarım işletmesine hizmet veren GokoMart mağazalarını açtı, GokoProcure yazılımını geliştirdi ve yeni bir mobil uygulama sundu.


Gokomodo’nun bilinirliği arttıkça fikri mülkiyet (IP) haklarıyla ilgili zorluklar da ortaya çıktı. Örneğin, “GokoHub” markası sosyal medyada yetkisiz bir şekilde kullanıldı. Bu tür olaylar, şirketin IP korumasına daha fazla önem vermesine ve ana markalarını tescil ettirme sürecini hızlandırmasına neden oldu.


WIPO’nun Gokomodo’nun Başarısındaki Rolü


Bu süreçte Gokomodo, WIPO Fikri Mülkiyet Yönetim Kliniği (IPMC) programına katılarak stratejik bir IP yaklaşımı benimsedi. WIPO Singapur Ofisi ve IP for Business Division iş birliğiyle düzenlenen dört aylık program, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ’ler) IP stratejilerini optimize etmeleri için mentorluk, uzman danışmanlık ve özel eğitim sundu. Gokomodo ekibi, Bangkok, Jakarta ve Manila’da düzenlenen IPMC etkinliklerine katılarak IP’nin iş geliştirme üzerindeki rolü ve kültürel faktörlerin startup başarılarına nasıl etki ettiği konusunda değerli bilgiler edindi.

IPMC’nin desteğiyle Gokomodo, IP varlıklarını erken aşamada tescil ettirmeye öncelik verdi ve çalışanlarının IP farkındalığını artırmak için iç eğitimler düzenledi. Programın tamamlanmasının ardından şirket, IP portföyünü üç katına çıkararak 17 IP tescili aldı. Bu tesciller arasında MitraGokomodo gibi ortaklık modelleri ve GokoBiz gibi kurumsal hizmet platformları yer aldı.


Genişleyen IP portföyü, Gokomodo’nun yeniliklerini koruma kapasitesini artırarak çiftçilere kaliteli ve güvenilir ürünler sunmasına olanak sağladı. WIPO’nun sunduğu kaynakları etkin bir şekilde kullanarak pazar konumunu güçlendirdi ve Endonezya tarım işçilerinin refahını artırarak sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınmaya önemli katkılarda bulundu.


Commentaires


bottom of page